Philips - Onderdoor gegaan aan zijn eigen succes

Door tiempjuuh op zondag 22 maart 2015 14:03 - Reacties (19)
Categorie: Varia, Views: 5.515

Hadden jullie vroeger niet ook zo'n mooie beeldbuistelevisie staan thuis? Zo eentje die *plof* deed als je 'm aanzette, eentje die groter was in de diepte dan in de breedte? Dikke kans dat het een Philips was. Elk huishouden had toch wel één apparaat van deze fabrikant staan thuis, of het nu een kleurentelevisie of een koffiezetapparaat was. En was het geen Philips, dan was het toch wel een Philips, vermomd als Aristona.
Kijk nu eens rond. Hoeveel Philipsapparaten heb je nog? Ik tel in mijn huis drie à vier stuks die daadwerkelijk gebruikt worden. Geen daarvan is een televisie overigens. Tel ik de hoeveelheid Japanse of Koreaanse apparaten, dan kom ik opeens op
heel wat meer uit. Een LG-beeldscherm, een Sonytelevisie... Hoe kan het toch dat Philips zo is ondergegaan aan zijn eigen succes? Waarom zag Philips zich genoodzaakt vrijwel alle consumentenapparatuurafdelingen af te stoten en verder te gaan op healthcare?

Het begin: proberen voet aan grond te krijgen

Marktleider word je niet zomaar; daar is doorzettingsvermogen, lef, een goed idee, een concurrerende prijs en vooral geluk voor nodig. De eerste drie dingen had Philips wel in het begin. Hoewel het met veel producten goed ging (ik noem een televisie, een lamp, een radio...) ging het ook vaak mis. Hun videosysteem V2000 was technisch superieur over het gammele VHS, maar de Japanners konden goedkoper produceren en niet Philips V2000, noch Sony's Betamax, maar JVC's VHS werd de standaard. De in Apeldoorn geproduceerde Philipscomputer P2000 kreeg wel enige steun vanuit de onderwijssector, maar ook hier werd men ingehaald, en wel door het veel grotere IBM. Al in 1974 begon Philips met het ontwikkelen van de compact disc, de cd. In plaats van te concurreren, werd nu samengewerkt met Sony. Dat bleek succesvol: de cd werd (en is nu nog steeds) de leidende technologie op het gebied van geluidsdragers. Philips had het goed voor elkaar: op veel vlakken had Philips de Nederlandse (en vaak ook buitenlandse) markt in handen.

Innoveren, waarom?

Een van de redenen van de ondergang van Philips is het gebrek aan innovatie. Met name bij de televisies is dit een heel goed voorbeeld. Toen andere spelers op de markt al lang bezig waren met LCD-televisies, had Philips nog steeds zijn zinnen op beeldbuistelevisies. Want als je marktleider bent, waarom zou je dan iets veranderen? Never change a winning team, right?
Toen andere merken dus met LCD-televisies kwamen die al best vergevorderd waren, stond die techniek nog in de kinderschoenen bij Philips. En Philips is er nooit meer bovenop gekomen. De televisiedivisie is verkocht aan TP-vision die er overigens
ook een potje van maakt getuige de niet al te positieve reviews. De echte Philipstelevisies, de beeldbuistelevisies, zie je nog maar zelden (tot voor kort hier), ze worden vervangen door betere apparaten. En helaas, die komen niet van Philips.

Overigens hebben meer merken hiermee te maken gehad. Zou Nokia's telefoondivisie net als Philips nog te redden zijn geweest als ze het rammelende Symbian eerder hadden vervangen door iets anders? Niemand weet het, maar het blijkt maar weer: zonder innoveren red je het als bedrijf niet, de concurrentie ligt altijd op de loer en hapt toe op het moment dat je zwak genoeg bent.

Goedkoop is duurkoop

Een veelgehoorde kreet. En perfect van toepassing op Philips. Japanners kunnen veel dingen goedkoper. Lage lonen en veel werknemers helpen daaraan mee. Philips stond van begin af aan bekend als een merk met kwaliteit hoog in het vaandel. Je betaalde wat veel voor de CD101 (een ruime 1000 gulden), maar het loopwerk is niet stuk te krijgen. Sterker nog, hij draait nog steeds hier.
In het tijdperk dat de DVD eraan zat te komen, wist Philips dat de Japanners plastic lenzen zouden gaan gebruiken. De top in Eindhoven wilde dat ook. Niet conurreren op kwaliteit, maar op prijs. En daar ging het mis.
Geluiden vanuit de R&D die zeiden, dat zij nog niet ver genoeg waren met plastic lenzen om een betrouwbaar product te maken, werden weggewuifd. Glazen lenzen (zoals in het loopwerk van de oude cd-spelers) waren te duur. Kwalitatief beter, maar
gewoon te duur in vergelijking met de Japanners. Dus, Philips' eerste DVD-spelers werden geproduceerd met plastic lensjes. We hebben een DVD-recorder gehad, die zo warm werd (doordat het plastic niet genoeg licht doorliet, werd het lensje erg warm), dat het apparaat z'n eigen lens omsmolt zodat die niet meer kon focussen. Well done, Philips.
En zo donderde Philips van z'n plek als kwaliteitmerk naar de onderkant van de markt. De Japanners konden betere apparaten maken met plastic lensjes dan Philips. Ook hier rijst de vraag op: waar had Philips nu gestaan, als ze niet meer zouden
concurreren op prijs maar op kwaliteit? Zouden ze dan nu de Mercedes-Benz van de elektronica zijn? Het zou me niets verbazen. Over Mercedes gesproken, zij hebben exact hetzelfde gedaan als Philips. Het moest goedkoper van de nieuwe baas waardoor hun goede naam te grabbel werd gegooid. Zij hebben het uiteindelijk wél gered, maar ze hebben even akelig dicht op de afgrond gestaan.

Wat doen ze wel goed dan?

Hun healthcareafdeling is kennelijk wel succesvol genoeg om door te gaan. Op scheerapparaten (en sommige andere persoonlijke verzorginsproducten) blijft Philips marktleider en lichten zijn ze ook nog steeds de grootste in. Kijken we naar die drie categorieën, dan zien we dat daar:
1)Geïnnoveerd wordt (steeds betere healthcare, scheerapparaten met IoT zal vast ook al wel aan gewerkt worden, tandenborstels, etc.);
2)Niet geconcurreerd wordt op prijs, maar op kwaliteit. Hun scheerapparaten zijn duur, maar goed. Hun TL-buizen zijn weliswaar wat duurder, maar ze gaan eeuwig mee. Ga zo maar door.

Waarom heeft Philips die keuzes gemaakt? Een bedrijf van Hollandse bodem in de televisies was toch leuk geweest. Een moderne CD-104 met afstandsbediening (maar dezelfde kwaliteit) was toch geweldig geweest? Daar betaal ik in elk geval graag wat meer voor.

Alle startups hier, doen eigenlijk hetgeen Philips had moeten doen: een uniek product neerzetten waar men graag wat meer voor betaalt. Aan al die startups: ik daag jullie uit. Als jullie een cd-speler met glazen element maken, ben ik de eerste die hem koopt. ;-)

Volgende: Willen we méér, of minder Nederlanders? 08-'15 Willen we méér, of minder Nederlanders?
Volgende: Geile Geert en andere boeren 02-'15 Geile Geert en andere boeren

Reacties


Door Tweakers user Blokker_1999, zondag 22 maart 2015 14:24

Toen andere spelers op de markt al lang bezig waren met LCD-televisies, had Philips nog steeds zijn zinnen op beeldbuistelevisies.
Daarom waarschijnlijk dat aan het begin van de eeuw LG.Philips de grootste LCD fabrikant ter wereld was ...

Ik denk wat Philips op de consumer market heeft meegemaakt simpelweg de wet op de remmende voorsprong is. Je word groot in een bepaalde markt, je houd vast aan de principes en producten die je groot hebben gemaakt en je mist de boot wanneer de markt veranderd.

Door Tweakers user Erwin, zondag 22 maart 2015 15:26

Een grote groep klanten die nu nog Philips TV's kopen doen dat waarschijnlijk maar om 1 reden; ze hebben altijd al Philips TV's gehad :+ .

Heb alleen nog een broodrooster van Philips :P

Door Tweakers user HallonRubus, zondag 22 maart 2015 17:48

Volgens mij geeft de huidige consument niks om kwaliteit. En fabrikanten helpen om dat in stand te houden door softwareupdate na een jaar te stoppen, te adverteren met functies die in de praktijk geen verbetering zijn en door steeds van design te veranderen.

Men is alleen maar blij als de laptop/telefoon etc kapot gaat, want dan heb je een goede reden om een nieuwe uit te zoeken.

Niet dat de kwaliteit zo slecht is, zelfs de goedkopere producten van A-merken zullen hun verwachte levensduur nog wel halen.

Door Tweakers user marcop23, zondag 22 maart 2015 19:29

Maar het is ook al bekend dat Philips de lichtdivisie wil verkopen, omdat die niet meer winstgevend genoeg is. Er zijn inmiddels 85 TL-fabrikanten, die allemaal vrijwel net zo veel uren halen als de Philips buisjes maar er alles aan doen om de prijs lager te krijgen. Met LED's is Philips nog wel aardig bezig om te verbeteren, maar ook hierin zijn ze niet de enigen en ze hebben ook moeite om duurdere LED lampen te verkopen als de consument ook kan kiezen uit een 2x zo goedkope Chinees (die echter ook inferieur is, vaak, maar dat merk je pas na een paar jaar).

Door Tweakers user Sissors, zondag 22 maart 2015 20:10

Erwin schreef op zondag 22 maart 2015 @ 15:26:
Een grote groep klanten die nu nog Philips TV's kopen doen dat waarschijnlijk maar om 1 reden; ze hebben altijd al Philips TV's gehad :+ .
Of Ambilight, je zou denken dat dat patent verlopen is en andere het ondertussen ook maken, maar blijkbaar niet.

Door Tweakers user Helixes, zondag 22 maart 2015 21:16

De kernactiviteiten van Philips. Ik geloof dat niemand echt begrepen heeft wat die zijn. Iedere vijf jaar of zo bedenkt Philips welke activiteiten niet precies bij de kern van het bedrijf passen, welke dan vervolgens worden afgestoten.

En, zo het landschap beschouwd hebbende, is dat misschien maar goed ook. Kijk naar de mastodonten van de electronica, onder welke Philips zeker zou moeten zijn geschaard zonder steeds terug te keren naar de kern. Sony? Ja, Playstation gaat wel lekker. Maar de rest van het bedrijf is een vergiet. Van de giganten gaat eigenlijk alleen Samsung redelijk lekker.

Wat heeft Philips intussen gedaan? Nou, heel veel dus. Sommige divisies zijn verkocht, of in rook opgegaan. Ik noem PolyGram even in deze categorie. Maar er is ook heel veel spin off geweest, met wisselend succes uiteraard. Het mag nu van Liberty Global zijn, maar veel mensen ontvangen hun internetsignaal gewoon via United Philips Cable. En wat te denken van Next Xperience Philips? Of Advanced System Materials Litography?

Ik denk dat we in Nederland Philips vrij dankbaar mogen zijn dat ze er steeds voor hebben gekozen hun kernactiviteiten op te zoeken, om de bijzaken de ruimte te geven om te groeien. Ik verwacht dat Philips doorgaat met hget ontwikkelen van innovatieve electronica, en af en toe de zaak weer bijsnijdt, zodat ze een sterke kern overhouden. Want dat is Philips in essentie nog steeds.

Door Tweakers user Jacco011, zondag 22 maart 2015 21:23

Tweakers had toch een keer een reportage over Philips? Daar vertelden ze dat ze nooit hadden gedacht dat Philips zo groot werd. Philips werd zo groot omdat er vroeger nog niet zoveel buitenlandse produkten op de markt waren en Philips dus Europa kon domineren. Omdat dan later de vracht naar Europa goedkoper werd kwamen er dus ook artikelen uit asie en die zijn daar veel goedkoper te produceren omdat de mensen die het maken maar bij wijze van spreken 10 euro per dag verdienen.
JVC is trouwens ook aardig weg van de markt. Waar je altijd VHS en Casettes van JVC had, heb je vandaag de dag DVD's van hele andere merken.
Ik denk dat Samsung de nieuwe Philips is geworden. De kwaliteit schijnt mij wel goed en je betaald er amper voor.
Wie kent vandaag de dag het duitse merk "Grundig" nog? Dat zie je vandaag de dag ook nooit meer.
De klant van vandaag wil goedkoop voor veel, maar dat het produkt na 3 jaar vervangen moet worden neemt hij voor lief. De makkelijke consument denkt niet na over hoe lang een produkt meegaat, daar telt alleen nog: UHD, 3D, WiFi, Netflix en dat voor een prijs van het liefst 300-500 euro als het ff kan. Bij "Philips" zit je er rond 700-900 euro en daar zit nu juist het grote verschil.
Nee, Philips mag dan wel een NL merk zijn, maar veel is er niet meer van over. De TV's van Sony vind ik ook niet zo super trouwens. Ik ga dan liever naar Samsung. Het enige wat ik bij Philips leuk vond is de LED verlichting achter de TV, dat is toch wel een echte meerwaarde voor als je in het donker TV kijkt :*)

Door Tweakers user rickboy333, zondag 22 maart 2015 22:04

Ja maar als je ook goed kijkt naar de andere Europese electronica fabriekanten is Philips samen met Electrolux nog de enige echte die overeind staan. Telefunken ging failiet, Grundig ging failiet, AEG werd overgenomen. Moet ik er nog meer noemen ?

Amerikaanen en Japanners kunnen hun producten gewoon goedkoper maken. De VS heeft Mexico naast zich en dankzij de NAFTA is het alleen nog maar makkelijker geworden voor Amerikaanse electronica fabriekanten om alles in Mexico in elkaar te zetten. Japan heeft China naast hun liggen, nog goedkoper eigenlijk.

Dus ja Philips en Electrolux liggen atlijd achter, Afrika heeft niet genoeg mogelijkheden dus om iets in elkaar te zetten in China is altijd duurder qua transport.

In tegenstelling tot Electrolux doet Philips nog redelijk veel zelf. Electrolux is een soort EA geworden die hun apparaten verkoopt onder vershillende namen door verschillende bedrijven. Philips doet dit al veel minder.

Dus je kan zeggen wat je wilt over Philips alleen was het een onmogelijke strijd. Misschien konden ze hun producten onder de kwaliteidsvlag verkopen maar je kan je afvragen of die stratiegie wel had gewerkt.

Door Tweakers user tiempjuuh, zondag 22 maart 2015 22:11

Helixes schreef op zondag 22 maart 2015 @ 21:16:
De kernactiviteiten van Philips. Ik geloof dat niemand echt begrepen heeft wat die zijn. Iedere vijf jaar of zo bedenkt Philips welke activiteiten niet precies bij de kern van het bedrijf passen, welke dan vervolgens worden afgestoten.

En, zo het landschap beschouwd hebbende, is dat misschien maar goed ook. Kijk naar de mastodonten van de electronica, onder welke Philips zeker zou moeten zijn geschaard zonder steeds terug te keren naar de kern. Sony? Ja, Playstation gaat wel lekker. Maar de rest van het bedrijf is een vergiet. Van de giganten gaat eigenlijk alleen Samsung redelijk lekker.

Wat heeft Philips intussen gedaan? Nou, heel veel dus. Sommige divisies zijn verkocht, of in rook opgegaan. Ik noem PolyGram even in deze categorie. Maar er is ook heel veel spin off geweest, met wisselend succes uiteraard. Het mag nu van Liberty Global zijn, maar veel mensen ontvangen hun internetsignaal gewoon via United Philips Cable. En wat te denken van Next Xperience Philips? Of Advanced System Materials Litography?

Ik denk dat we in Nederland Philips vrij dankbaar mogen zijn dat ze er steeds voor hebben gekozen hun kernactiviteiten op te zoeken, om de bijzaken de ruimte te geven om te groeien. Ik verwacht dat Philips doorgaat met hget ontwikkelen van innovatieve electronica, en af en toe de zaak weer bijsnijdt, zodat ze een sterke kern overhouden. Want dat is Philips in essentie nog steeds.
Ze snijden inderdaad continu. Echter lijkt het haast wel alsof ze zelf ook niet weten wat de kerntaken zijn. Oké, nu inderdaad de healthcare. Maar is dat niet ook weer anders over x jaar?

Ik snap jullie punten verder wel: Het is bijna een verloren strijd vanaf het begin. Toch vraag ik me af, of ze het met een andere focus (die op kwaliteit) het wel hadden gered. Zou het echt zo zijn dat élke consument alleen het goedkoopste wil (zonder levensduur)? Er moet toch nog een markt zijn voor echt kwaliteitspul?

Door Tweakers user Jeroenneman, zondag 22 maart 2015 23:02

Is er eindelijk eens een bedrijf wat zichzelf continu probeert goed te positioneren, is het weer niet goed. Health care is booming, dus logisch dat ze daar flink op inzetten.
TV's zijn een commodity geworden. Die halen consumenten massaal voor 400 euro. Hoeveel mensen ken jij die er in de afgelopen jaren een nieuwe TV hebben gekocht? 3D, UHD, Smart TV, allemaal nutteloze shit om de stagnatie in beeld kwaliteit te verbergen.

En het kwaliteitsargument gaat nauwelijks meer op. Als ik een Miele koop heb ik ook geen garantie dat ie niet stuk gaat. Maar je betaalt er wel fiks meer voor.

Door Tweakers user mimang, maandag 23 maart 2015 00:58

Volgende aflevering over Mercedes dus?

Door Tweakers user Chris03, maandag 23 maart 2015 02:39

Jeroenneman schreef op zondag 22 maart 2015 @ 23:02:
Als ik een Miele koop heb ik ook geen garantie dat ie niet stuk gaat. Maar je betaalt er wel fiks meer voor.
Je hebt nergens de garantie dat het niet stuk gaat, maar Miele is wat mij betreft een positieve uitzondering: mijn Miele wasmachine ging na 8 jaar kapot (reparatie zou erg duur worden), maar Miele heeft mij een nieuwe uit laten kiezen voor de halve prijs (40% minder dan de goedkoopste webshop). Over verzendkosten en de kosten van de monteur (die ruim een uur bij me is geweest) werd niet meer gesproken. De machine zat volgens de monteur net over de helft van de levensduur, dus ik ben in principe helemaal schadeloos gesteld. Dat hoef ik bij mijn Samsung tv toch niet te proberen...

Door Tweakers user Karmos, maandag 23 maart 2015 06:45

Wij hadden vroegen een beeldbuis van SBR. Zoals heel wat mensen in onze omgeving. Ik vraag me af wat er met dat merk is gebeurd.

Door Tweakers user NightFox89, maandag 23 maart 2015 10:00

Philips is goed in het uitvinden van producten, maar slecht in de marketing. Ze gooien teveel in de kwaliteit, waardoor de producten als 'onbetaaldbaar' worden gezien. Kijk bijvoorbeeld naar hun HUE lijn. Dat krijgen ze niet goed in de markt gezet.

Mede daarom doen ze het zo goed in de medische appartuur zoals MRI scanners. Daar is de prijs ondergeschikt aan de kwaliteit.

Het is jammer, maar Philips heeft in de hudige consumentenmarkt gewoon niets meer te zoeken. Ze kunnen zich beter op B2B richten, wat ze nu dus ook doen.

Door Tweakers user himlims_, maandag 23 maart 2015 13:37

jappaners = koreanen?

Door Tweakers user Sissors, maandag 23 maart 2015 14:49

En wat te denken van Next Xperience Philips?
Goh, weer een nieuwe betekenis van NXP :P. Afhankelijk van wie je het vraagt heeft het geen betekenis, of enkel Next eXPerience, die Philips erbij ben ik nog nooit tegen gekomen ;).

NXP is overigens ook gewoon verkocht. Maar het probleem is vooral dat er straks niks meer is om te verkopen: Enige Philips is dan nog Philips medical. En daar kunnen ze natuurlijk ook mooi werk doen, maar het is wel een schijntje tov wat het was.

Door Tweakers user Kapotlood, maandag 23 maart 2015 15:39

Vergeet als grote(re) merken ook Kenwood en Bosch niet. Bosch heeft een behoorlijk groot scala aan producten, van cv-ketels tot aan keukenmachines namelijk, én over de hele linie genomen van behoorlijke kwaliteit ook.

Philips heeft de fout gemaakt dat ze een Samsung wilden zijn… wereldweid je producten verkopen voor een (relatief) goede prijs, maar wel je hoofdkantoor in Nederland aanhouden én de verkeerde keuzes maken m.b.t. de kwaliteit die ze hadden. Sony heeft hetzelfde probleem in mijn ogen, vandaar dat hun console één van de weinige onderdelen is die wel goed lopen.

En inderdaad, de meeste consumenten willen een goede prijs en kijken minder naar de kwaliteit van het product. Dat komt deels omdat sommige andere merken enórm goedkoper zijn, maar anderzijds ook omdat producten héél duur zijn soms. Een smartphone zonder abonnement kost al snel ¤600, een beetje goede TV loopt al heel snel richting de ¤1000. Tuurlijk kun je ook een goedkoper model kopen, maar met het internet is het heel makkelijk uit te zoeken wat je dan "misloopt". Daarnaast heb je in tegenstelling tot "vroeger" véél en véél meer keuze. Een nieuwe reeks Samsung TV's? Je hebt zo de keuze tussen 10+ nieuwe modellen. En dat is alléén van Samsung. Tel je alle merken bij elkaar op, dan heb je zo 50 TV's van allemaal grofweg dezelfde maat, met grofweg dezelfde functies, variërend in prijs van goedkoop tot ontzettend duur… waar kies je dan voor?

Door Tweakers user Darky03, maandag 23 maart 2015 20:41

tiempjuuh schreef op zondag 22 maart 2015 @ 22:11:
[...]
Ze snijden inderdaad continu. Echter lijkt het haast wel alsof ze zelf ook niet weten wat de kerntaken zijn. Oké, nu inderdaad de healthcare. Maar is dat niet ook weer anders over x jaar?

Ik snap jullie punten verder wel: Het is bijna een verloren strijd vanaf het begin. Toch vraag ik me af, of ze het met een andere focus (die op kwaliteit) het wel hadden gered. Zou het echt zo zijn dat élke consument alleen het goedkoopste wil (zonder levensduur)? Er moet toch nog een markt zijn voor echt kwaliteitspul?
Je zegt het eigenlijk zelf al "maar is dat niet ook weer anders over x jaar?". Dat is gewoon puur marketing. Je verzint een product, gaat daar verder mee en als jij er mee klaar denkt te zijn of maakt niet genoeg winst marge verkoop je het en ga je op dat gene richting wat nog wel genoeg opbrengt. Het lijkt voor de consument heel erg dat Philips alles aan de kant doet en afstoot, dat klopt idd, maar gewoon uit hun marketing oogpunt. Dus ik denk dat binnen een paar jaar Healthcare in de etalage staat en Philips door gaat met iets anders....

Door Tweakers user onok, dinsdag 24 maart 2015 14:32

Niet alles van Philips is goed, sterker nog, ik heb bij de meeste consumentenelektronica van Philips het idee dat het nogal mwah is. Mijn eerste dure headset was een Philips. Die was stuk na een jaar. Ik heb nu een Sennheiser die al bijna 10 jaar meegaat en nog bijna zo goed als nieuw is.

En kennen we CDi nog? was dat ook niet van Philips? Leuke flop was dat :P

De TV's zijn niet slecht volgens mij, maar wel aan de dure kant. Al heeft een vriend van me een nieuwe philips tv in gehaald die niet duur was en er zeer mooi uit zag.

Misschien is het maar goed dat ze andere markten zijn gaan aanboren.

Reageren is niet meer mogelijk